55 відгуків
+380 (93) 443-78-59
Кофепремиум

Як правильно вибрати каву

Як правильно вибрати каву
Підраховано, що протягом року в світі випивається понад 590 млрд чашок кави. Кожні 5 хвилин близько 2 млн осіб одночасно насолоджується цим тонізуючим напоєм. Багато людей люблять починати свій ранок з чашки свіжозавареного ароматної кави. А деякі п'ють його і протягом всього дня, знову і знову заряджаючись бадьорістю і енергією.
Як вибрати хороший кави, який зможе порадувати з відмінним смаком і чудовим ароматом? Дати однозначну відповідь на це питання, зрозуміло, неможливо. Адже всі ми володіємо унікальними смаковими уподобаннями. У зв'язку з цим один і той же сорт кави може викликати у двох різних людей абсолютно протилежні відчуття.
Як же зорієнтуватися в розмаїтті кави, який нам пропонують виробники? Ми розповімо, на що слід звернути увагу при виборі.
Що віддати перевагу – робусту або арабіку Помилково вважати, що арабіка – хороший кави, а робуста – низькосортний. Насправді це два різновиди кавових зерен, кожна з яких цінна по-своєму. Вартість арабіки вище, тому що вона більш вибаглива до кліматичних умов.
Арабіка відрізняється яскраво вираженою кислинкою і багатим, складним ароматом. Особливість робусти – у земляному, горьковатом присмак. У робусті міститься втричі більше кофеїну, ніж в арабіці. Напій, приготований на основі робусти, має більш щільну консистенцію і стійку пінку (крему), а також володіє високою міцністю.
Арабіка і робуста продаються не тільки в чистому вигляді. З них виробники готують суміші (бленди, купажі), комбінуючи ці два різновиди зерен в різних пропорціях. Завдяки цьому у цінителів кави є можливість насолоджуватися більш цікавою палітрою смаків. Наприклад, якщо до арабіці додати 20-50 % робусти, приготований з цього бленда напій буде мати тонкі гіркуваті нотки, благородну крему, менш різку кислинку і більш щільну консистенцію, ніж напій, зварений з 100-відсотковою арабіки.
Висновок: якщо ви любите гіркуватий міцну каву, віддайте перевагу робусті і купажам, приготованим на її основі. Якщо ж ви вважаєте, що справді смачний кави повинен мати легкістю і кислинкою, ваш вибір – арабіка і бленди на її основі.
Наскільки важлива ступінь обжарювання Класифікація ступенів обсмажування кавових зерен в різних країнах дещо відрізняється. Узагальнюючи, найчастіше фахівці ведуть мову про п'яти ступенях:
Світла (скандинавська). Зерна мають світло-коричневий колір, ефірні масла не виступають на поверхню. Готовий напій володіє м'яким і легким смаком. Середня (американська). Зерна пофарбовані в насичено-коричневий колір, але без слідів ефірних масел на поверхні. Смак і аромат готовому напої трохи сильніше, ніж при світлій обжарке. Середньо-темна (віденська). Кавові зерна набувають темно-коричневий відтінок, їх поверхня стає глянсовою в зв'язку з проявом ефірних масел. Смак готового напою має солодкуватими нотками. Темна (французька). Відтінок зерен – темний шоколад. У смаку свіжозавареної кави виразно відчуваються терпкість і гірчинка. Дуже темна (італійська). Зерна чорні, з маслянистою поверхнею. Смак готового кава – насичено-гіркий, бархатистий.
Висновок: чим темніше обжарювання зерен, тим насиченіший смак і аромат у приготованого з них напою. Якщо ви – цінитель горького кави з щільною консистенцією, віддайте перевагу темному обжарке. Шанувальникам же легкого і м'якого кавового смаку варто звернути увагу на каву світлої обжарювання.
Керуючись цими нескладними правилами, ви зможете купити смачну каву, який подарує вам справжню насолоду.
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner